HANDLEIDING

PAS ZELF JE WEBSITE AAN

Inloggen op je website

Om in te loggen op het admin-gedeelte van je website, ga je naar www.domeinnaam.nl/wp-admin. Hier kan je inloggen met de via de e-mail toegestuurde gegevens. Onderstaande pagina wordt getoond:

Eenmaal ingelogd

Als je bent ingelogd verschijnt de overzichtspagina van WordPress, deze wordt het “Dashboard” genoemd. Hier wordt een samenvatting gegeven van alles wat op de website staan.

 1. Het beheerdersmenu: hier staan alle items die beschikbaar zijn binnen het Dashboard.
 2. Als je met de muis hier over gaat kun je de website bekijken. Ook kan je, wanneer je de website bekijkt via deze knop weer terug naar het Dashboard.
 3. Hier kun je je account bewerken of uitloggen.

Het bewerken van teksten

In het Beheerdersmenu klik je op Pagina’s -> Alle Pagina’s. Vervolgens krijg je een lijst met de pagina’s die je website bevat. Hier kun je kiezen welke pagina je wilt bewerken door erop te klikken. De lijst met pagina’s ziet er ongeveer zo uit:

Paginas Bewerken WordPress

Wanneer je een pagina hebt aangeklikt opent het volgende scherm:

Aanpassen Teksten Pagina
 1. Dit is de titel van de desbetreffende pagina.
 2. De Divi Opbouwfunctie — Alle pagina’s worden gemaakt met behulp van de opbouwfunctie. Hierin bevinden zich blokjes, deze noemen we modules. Zoals je kan zien bestaat deze pagina uit vier modules. Hoewel de indeling er op iedere pagina anders uit kan zien, blijft het principe hetzelfde.
 3. In het midden van de module staat om wat voor een module het gaat. Hier betreft het een Tekst-module.
 4. Door op de drie streepjes te klikken open je de bijbehorende module en kan je de inhoud aanpassen.

Zo werkt de Tekstbewerker

Zodra je de tekst-module hebt geopend door op de drie streepjes te klikken, opent zich het onderstaande scherm. Dit noemen we de Tekstbewerker. Hier kan je, net zoals in bijvoorbeeld Microsoft Word, eenvoudig je teksten aanpassen.

Tekst-Bewerken-Eigen-Website

In het scherm van de Tekstbewerker worden diverse pictogrammen getoond (zie 1 en 2). Deze pictogrammen staat voor de verschillende mogelijkheden en opties die de Tekstbewerker biedt. Wanneer je met de muis op een pictogram gaat staan krijg je een korte beschrijving van de bijbehorende optie.

 1. Door tekst te selecteren en vervolgens op dit pictogram te klikken, kan je een link toevoegen aan de tekst.
 2. Dit pictogram toont/verbergt een extra rij met opties.
 3. Hier kan je schakelen tussen de tabbladen Visueel en Tekst. Voor je eigen gemak kan je het beste er voor zorgen dat deze op Visueel staat.
 4. Wanneer je tevreden bent met je aanpassingen klik je op Opslaan en verlaten.

Niet vergeten bij te werken!

Je hebt je tekst aangepast en opgeslagen. Maar voordat de nieuwe tekst ook daadwerkelijk getoond wordt op je pagina, dien je deze eerst bij te werken. Dit doe je door op de blauwe knop Bijwerken te klikken. Om zeker te zijn dat de wijziging is doorgevoerd kan je de pagina nog even vernieuwen.

Wordpress-Pagina-Opslaan

Een afbeelding plaatsen of veranderen

Nu je weet hoe je een tekst aanpast is het tijd om een stapje verder te gaan. Laten we gaan kijken hoe je een afbeelding kan plaatsen. Voor een afbeelding gebruiken een eigen module, de Afbeelding-module.

Afbeelding-Module-Aanpassen
 1. Dit is de Afbeelding-module. Voor de afbeeldingen op je website zullen we deze module gebruiken.
 2. Ook bij deze module kan je op de drie streepjes klikken om het volgende scherm, waar je je afbeelding kan selecteren, te openen.

Zodra je op de drie streepjes heb geklikt opent het volgende scherm:

Afbeelding-Selecteren

Om je afbeelding te plaatsen kies je voor de zwarte knop met Laad een foto. Dan krijg je dit te zien:

Mediabibliotheek-Wordpress

Welkom in je Mediabibliotheek. Hier vind je alle afbeeldingen die al geupload zijn naar je website. Staat de afbeelding die je gebruiken wilt hier al tussen? Super! Dan kan je hem selecteren en op de knop In pagina invoegen klikken. Maar meestal wil je een nieuwe afbeelding toevoegen, die op je computer staat. Geen enkel probleem. Kies voor het tabblad Bestanden uploaden en je wordt het volgende scherm getoond:

Afbeelding-Uploaden

Door op de knop Bestanden selecteren te klikken, kan je bestanden van je eigen computer uitkiezen en uploaden naar je website. Wanneer je je afbeelding hebt geupload klik je op In pagina invoegen, rechts onderin. Hierna word je weer teruggebracht naar het volgende scherm, de Mediabibloiotheek:

Afbeelding-Invoegen-in-Pagina

Zodra je een afbeelding hebt geselecteerd worden aan de rechterkant de enkele velden getoond die je kunt invullen, genaamde de Bijlagedetails. 

1. De Bijlagedetails — Deze opties voegen extra mogelijkheden toe aan je afbeeldingen.

– Titel: Type hier de titel van de afbeelding.  Een titel is van groot belang voor de zoekmachines (SEO), vergeet hem dus niet.
– Onderschrift: Soms wil je een korte beschrijving bij een afbeelding plaatsen, dat kan hiermee.
– Alt-tekst: Ook erg belangrijk voor zoekmachines. Geef een korte beschrijving van de afbeelding.
– Omschrijving: Hier kan je, voor jezelf, wat info over de afbeelding plaatsen.
Uitlijning: Bepaal hoe je de afbeelding uitgelijnd wilt hebben op de pagina. In de meeste gevallen kan je deze op Geen zetten.
– Link naar: Als je wilt dat de afbeelding een bepaalde pagina opent wanneer een bezoeker er op klikt kan je dat hier instellen. Vaak is dit echter niet nodig.
– Afmeting: Bepaal welke afmetingen de afbeelding moet hebben wanneer hij op je pagina getoond wordt.

2. Wanneer je alles gewenste gegevens hebt ingevuld klik je op In pagina toevoegen om de afbeelding te plaatsen.

Vergeet niet de Afbeelding-module af te sluiten door op Opslaan en verlaten te klikken. Ook dien je de pagina op te slaan door op Bijwerken te klikken.

Het menu aanpassen

Soms wil je een nieuwe pagina aan je menu toevoegen of de indeling van je menu veranderen. Met WordPress is dit heel eenvoudig. 

Als eerste ga je naar Weergave > Menu’s in het Beheerdersmenu. Dan zie je het volgende:

Menu-Aanpassen-Wordpress
 1. Hier staan alle pagina’s van je website. Om een pagina aan je menu toe te voegen vink je de desbetreffende pagina aan.
 2. Wanneer je de pagina hebt aangevinkt die je graag in het menu wilt tonen, klik je op Aan menu toevoegen.
 3. Dit is de Menustructuur. Zo ziet je menu er voor de bezoeker uit. De pagina die je net het toegevoegd verschijnt onderaan dit lijstje. Om hem van plek te verwisselen pak je het blokje op met je muis en sleep je hem naar de gewenste plek.
 4. Als je tevreden bent over je menu, klik je op Menu opslaan.

WordPress updaten

Het is erg belangrijk dat je WordPress, de plugins en de thema’s up-to-date houdt. Niet alleen om dat je dan altijd met de tijd mee gaat. Ook is het cruciaal om virussen en malware tegen te gaan en je website zo veilig mogelijk te houden. 

Als er updates zijn verschijnt er in je Beheerdersmenu, bij Dashboard > Updates, een rood cirkeltje met het aantal updates. Wanneer je op Updates klikt, zie je het volgende:

Wordpress-Updaten

Het scherm van WordPress bijwerken bestaat uit drie gedeelten: WordPress updates (rood), Plugins die bijgewerkt moeten worden (groen) en je Thema die up-to-date moet blijven (blauw).

Om de updates uit te voeren vink je hetgeen aan dat je wilt updaten en klik je op de bijbehorende knop Bijwerken.

Het bijwerken kan even duren en een ander scherm openen. Geen paniek. Rustig afwachten. Zodra het klaar is wordt dit aangegeven, waarna je gewoon verder kan surfen op het web.

HEB JE NOG VRAGEN?

VERDERE HULP NODIG? LAAT HET ONS WETEN!

Share This